du kommer resa dig och gå, vi ska gnugga dig varm, vi kommer älska dig då

konfliktälska
jag går på tå. is. gymnastikskorna borde stannat hemma, de åker med fötterna mellan groparna och isbryter dåligt. om vattnet rämmar över relingen kommer de att vilja promenera hem igen. allt går in, det är hål in i hyttena, tårna kryper ihop och hoppas på hårt, hårda isar som inte går att bryta.
på västra ängsvägen var vintervärlden långt ifrån marken, den låg knappt på träden. jag såg på termometern såg plusgrader såg mjukt att ta mig till bussen. men denna ängsvägen ligger i skuggan. ett berg med träd och en bäck rinner genom och över den i skogen en pall där går man över bräder. jag går parallelt över den, över vägen över vattensamlingar som inte drar någonstans.fötterna andas i det mjuka, i gräset snön är mer varm än kall, den faller sönder när jag promenerar över den. delas utav kvistar och gula strån knastrar och försvinner längre ner i gräsmassan.
 
sträckan är en uppsiktsplats om natten, en korridor du hör när du kommer men du hör inte annat. står du mitten vill du snöängla både gruset och gräset och nu när det är vinter vill du snöängla snön på varsida vägen. här är ett jordklot vettigt, bilderna som projiceras på himlen skapar illusionen utav yrreligare ett lager av det runda, stjärnorna ligger böjt över ängen. går man fortsatt framåt eller åt andra hållet följer inte ljusglimtarna med som innan, man tänker skogen skogslyktor. man tänker så ljust det är i mörker.
 
 
 en människa har lärt sig saker, han talar till mig. jag trycker hörlurarna längre in i hörselgångarna och stryker pannbandet ner över örsnibbarna. han pratar om höra i höre. jag trippar på kanten, trippar mot skogskanten uppfärsbacken lägger sig träden över vägen. i denna allé talar han om striderna han inte tar. backar från dem. han säger att han tyckt som alla andra alltid. jag försöker fastna i de frusna fotspåren upp över krönet för att inte glida ner igen. naturen har skapat sig, skapat mig en klättervägg. jag skrattar och ler, väderlek,
 
morgan alling fortsätter med vintertankarna, funderingarna går och når mig. denna tycker som alla andra alltid alltstå. tysta ner den sakta, backa backa backa. han säger att han är konflikträdd. och jag kommer på ett nytt ord. korsar vägen och rättar mig till trottoaren. vintervärlden stannar på ängen här kör bilarna förbi i gruset och snöovädret ligger i diket. vinterpratet. jag säger morgan jag tror att jag gör annat, när du har stuckit iväg har jag stannat. följer mittlinjens, den av gråa isen, gruset som följer, den är rygg till denna drake sträcker sig mellan villorna, kvarteren för att slå sig ner. för att bli överkörd. här pågår ett prat, ett vintersamtal jag säger morgan, inte jag, fyller upp gymnastikskorna och rusar mot det som vill mig illa. den känslan gör mig förbryllad, vad som händer när vi bråkar. nu på vägen jag går snabbare vad som händer när vi bråkar.
hans är konflikträdda, ögonen och händerna. jag känner iver.
 
-
 
jag kom på ett nytt ord idag, säger jag. vi sitter vid köksbordet.mamma säger att rikard wolff han tycker om sin dotter så himla mycket. jag säger, hur gick det till. hon säger att han tycker också om, så många andra.
inte dum han heller, säger jag, morgan. men vet du vad ordet jag tror att jag tycker om att tycka annat än den andra. spännande.
mamma bläddrar i tidningen, hon undrar när iag ser på andra om det stämmer. och jag tänker.
 
affären. en pappa tar tag i tröjan och sätter ner barnet på golvet. rutorna skakar under dess fötter. NU LÄGGER DU AV!!! strömmarna rinner ner mot kassan, där står jag, brunnen. barnet skirker pappan skriker jag blir full av vattenmassor. under kyldiskarna och chokladstaplarna. det är någon slags jordbävning, hjärnskakning. barnet fyller sprickorna och lägger sig i brunnen.
om jag inte vore utav sten jag springer snabbast iväg. där är vi konflikrädda, jag och mina händer. ögonen.
 
grannen har bråttom till jobbet. man ser det på påsarna hon släpar genom ytterdörren, till bilen, ytterdörren, bilen, ytterdörren. barnen, ytterdörren, bilen, ytterdörren, bilen ytterdörren. där står en liten ljushårig person vars huvud precis krossar handtaget till den blänkande farkosten, står där och väntar på att hennes mamma ska stoppa in henne i baksätet och gasa iväg från parkeringen. hon har en bilnyckel i handen och drar den över ytan. här rispar ingen barn med kniv, här rispar barnet en bil. det blir samma rubriker.
en arm lossar ifrån den lilla dockan när hon rycks tillbaka in i banan utav beteenden hon får bete sig. VAD SYSSLAR DU MED??? armen hänger emot marken. jag trycker händerna mot öronen. lalalalalala. den är så arg, detta kärleksobjektet. armen hänger emot marken, barnet hänger emot marken.
jag vill bara lalalalala inte se det här, springer snabbast runt hörnet på vägen och stannar först min egna uppfart. skrik inte.
 
hon vet något om mig, min mamma. inte är jag förtjust i tillfälliga förskräckelser. vredesmodet, det är inte modigt, jag vill begå vredesmordet. nej, inte alls, säger jag. inte alla fall något jag gillar.
 
jag tänker detta rummet och rummet bredvid. inte samtalen där heller har jag stannat i. vinfläcken på mattan. torka torka, tidningspapper mot parketten. pappa säger DITT FEL, INTE VAR DET JAG. torkar torka, mamma har knäna på det vita tjocka materialet och önskar att hon aldrig gått till IKEA någonsin. jag sitter mittemot och tänker tillbaka tio sekunder. middag och mat vart ska jag gå nu. torka torka. det är bara att vänta tills det torkar.
de värsta röda bilderna försvinner sedan in i mitten, vi vänder på hela apparaten och nu när vi går förbi. mattan är vit, den är inte ens röd i kanten. bara på knä kan du se en kontur någon har fått suga upp en käftsmäll.
mina händer sprang till fickorna, ögonen de rusade bort till en tavla av tulpaner, den hänger fortfarande väggen över rummet. skrik inte. skrik inte. skrik inte. bara skrik ingen.
 
men... mamma säger hur menar du då. inte tycker du om ord i cirkulära former. jag säger, nej. det måste vara ett undantag... jag kanske inte tycker om att bråka med honom men det gör mig utav blad, grenar och lav när telefonen ringer och han kommer att säga: det är dags att lägga av. jag blir ett träd när jag säger DU KAN INTE MENA ALLVAR. bladverket lägger sig utöver samtalet som ett täcke.
hon säger, du menar att det är en utav alla. jag säger, så, nej ja så är det nog. hon bläddrar i tidningen. jaha, det kan inte vara bra.
mamma, kan det vara ett sätt att inte bli av med sig själv, att ingå i en diskussion är att lägga sig på marken löven falla först överdig och du blir täckt men även när dessa växtdelar kommer i massor - du sträcker upp armarna genom lövhögen och skakar bort dem tillsammans med vinden. sen är det ditt träd som blir större, de bruna krispiga bladen krasar ner mot honom. täcker honom och du ser en annan. en stor brun massa av saker som du inte klarar.
 
men... det är fint. trädet växer och släpper allt som blir över efter sista kvistarna som kommer ut i år. det är sättet. så blir trädet kvar när tiden går och går och går.
jag säger mamma, kanske trivs jag bra med de ord han men inte jag försår mig på eftersom att det är då fötterna går steget längre ner i jorden. det är det som gör ont och skönt när han slagit mig. växtvärken.
 
mamma säger att det ska bli skönt. inte laga middag till sig själv ikväll. hon viker ihop tidningarna på mitten. första, andra, tredje delen.
vi ses, säger jag.
 
-
 
han sitter i soffan, blundar och andas.
jag pratar med honom utan att han hör. hallå? hallå?! vad gör du? nu är jag här ska vi prata? vad gör du? hallå?
jag har inte mycket att klaga på när han sitter där. frukten i hans gom gungar betänkligt vid något tillfälle, annars är han still. ögonfransarna fladdrar något men de rör sig inte upp och ner så som de gör när man blundar. han har verkligen satt sig för att sova. har han det.
jag klarar av att luta mig tillbaka också. huvudet fastnar mot soffkanten så som jag somnade i bilen förr i tiden. jag blundar. det är någon syssla att bryta tystnaden. jag vill inte vara den men ögonen stängda, inte längre än så här på dagen kan jag inte aldrig. ser på honom och undrar hur en människa tänker. hallå? hallå? hallå?
sen vaknar han liksom upp. mina ögonbryn är säkert uppe i luften utav bristfällig insikt för denna ut och inandning.
han säger att jag kanske har något att säga. jag viker ihop benen under resten av min kropp så att kjolen öppnar sig. men det är så jag sitter för att komma runt honom att se ner i gropen som han sitter i. han sitter på en soffkudde och jag sitter på ett berg.
javisst säger jag, detta:
 
JAG ÄR, räcker inte detta. han säger
VAR INTE SÅ LEVANDE DÅ. jag säger
DU KAN OCKSÅ STANNA HEMMA SÅ SITTER VI HÄR OCH STIRRAR PÅ VARANDRA, han suckar
men du behöver faktiskt inte göra någonting.
detta är ängsvägen, vintervärlden i ett vardagsrum och den kommer in världen genom lyftrkranen som snurrar utanför fönstret. det går från fönsterkarmarna in mot mitten, ett moln, molnliknande ämnen som lägger sig mot rutan. det här är ängen, den växer på soffbordet och blommar redan,
han lägger sig en hand. jag skrattar och ler känner trädet, motorn till denna växten är en inombordare, den mullrar där inne och en utombordare, det sprider sig till ytskiktet. muller muller. och jag vill anfalla, händerna över den där långsmala benstrukturen och sedan anställa mera personal till den där tankeverksamheten. hans huvud,
jag säger, att som jag sa, allt gott i detta kan vi inte bara ta det och ha det. du vet att vi inte vad vi gör här så de vi gör här låt det vara det vi vill (det jag vill).
han säger att han inte tänker så för att han är dum men han håller handen runt min huvudskål och klappar klappar.
jag trycker ett hårspänne längre upp i håret och drar ner kjolen längre över låren. jag ser fram emot huset och hunden säger jag. det du kommer att ha hand om det kommer jag att se utav mindre än den som du handlar med tillsammans, men där står jag och ser på. känns det inte bra. det är en sådan man ska ha. en som bara står på gräsmattan och klappar barnen över hårstråna, gräset över grässtråna och hustrun över hustrutårarna.
han ler lite mer än någonsin innan, sedan samtalet sist. ska bara ta ett körkort först.
dagens första kram följer när soffan vecklar sig inöver oss. kuddarna trycker på oss sidledes underifrån överifrån.
när han ska gå för att besöka toaletten drar jag i tröjan. okej, men kom tillbaka.
är det kvistarna som långt där uppe ovan fingrarna samsatts. efter de grenar som brutits av, grenarna har kommit upp. de är så mjuka och det är så mjukt alltihop. om än det är ekollon så finns de mellan fingrarna snällt, granskott, de är också fina mot fingertopparna. allt är snällt ja det är snällt alltihop. växt växt växt.
träden har blivit större och mina gymnastikskor gräver längre ner i marken.
det är så man kan allt, jordmån och dess uppkomst. lager efter lager, det blir visst så efter alla slagsmål. både längre ner och längre upp de sträcker sig.där uppe.
 
sen trillar tallarna på överkastet. vad som fäller oss är äventyrsjaget. dyker ner i sängen.
nu trillar du, säger jag.
vadå jag, säger han och timmret över pussar mig på käken. rinner kåda över mina kanter, läpparna smackar, smakar egentligen inte så sötaktigt som jag sökt mig efter. min tunga lägger sig till rätta han fortsätter mig han fortsätter att köra över mig och jag har ingenting direkt emot att bli. jag kan tänka mig att det är trevligt att bli tagen på allvar. detta är varmt lätt att inte låta bli detta är mjukt att ligga ner är skönt. men jag kan tänka mig...
 
när han ändrar sina axlar så att munnen min inte längre immar mot hans fönster .armbågsben saknar jag mina mer fuktiga läppar än hans.
de tar på min hals, kinden, bröst - alla hans munhålor. hur säger man annat än att han tvingar in i mig, när jag säger till honom att göra det, genom en öppning kondomen krossas. jag tänker hårt när jag tänker på att komma åt tänker jag tänker på ett vykort.
 
på kortet finns en kokosboll, kokosbollen finns i en äggkopp. jag skriver:
(att äta vad som helst till frukost) ang. att göra som man vill. igår när jag hade sex så tänkte jag på dig. ha det gott, vi hörs!
i sängen postar jag det nästa morgon. jag ser brevlådan, den står och blåser vid vägkanten. en bäck åker förbi in i en tunnel under vägen.
jag går fram och gnisslar upp inkastet. slår med kortet mot metallen och funderar.
vad kan han tänkas tappa när han öppnar kuvertet, tappar han pappret. tycker han att det är roligt. jág hade säkert aldrig postat det brevet, men jag gör det i sängen, jag ser det. och kommer kommer kommer åt mig själv. han, den jag öppnar ögonen inför säger att nu är du ond och tar så lätt på mitt hår, jag är överallt. jag är överallt i den här sängen och jag är utspridd på golvet mot dörren och utanför den. inte är jag ond på mig själv för dessa mersprång, andas ett marathon mot ett par utav hans revben. sedan gör jag ingenting för att göra honom glad. så bra, han säger, bra för dig alltså och jag tycker tyngden sängen bättre än hämnden. när vi möts ibland. kanske går jag bort just nu. gillar jag, det verkar inte handla om ett ord som jag kom på. det jag gör när det rycker i benen jag närmar mig naken en annan, inte konfliktälskar, inte är detta. inte som morgon men det som jag gör här mot denna människa tillsammans med annat, är att inte konfliktängslas... två träd står på en stig. man kan undra vad de gör här i jorden. de blir större och större. ibland löven landar från den ena och den andra, på varandra. ¨ ibland blåser de bort, åt skogen staden vem vet vem vet

dom dövar inte hungern (dövar inte hungern) dom dövar inte hungern (dövar inte hungern)

 
godheten -
 
på fel sida en dörr
bedriver mannen terapi
han talar med sig själv
och tar betalt
 
frivilliga summor
fina när man ser dem
de som ger ser mer av dem än honom
skakar
skakar sparmössan
lönsam
inte är han lönsam
skötsam
kanske, kanske
kan man komma in i kväll
 
-
 
här kommer jag
strumpbyxor strumpor strumpor jeans
tröja tröja kappa vantar
pannband halsduk
ryggsäck hemnyckel nyckel till cyckel
portkod portuppgång
adress anställningsavtal studieintyg
liv liv
här kommer jag
 
här kommer jag
jag kommer med ett par ögon
ser att jag ska akta mig för trappan
där sitter han
tycks det
och fryser
 
när han ser sitt egna
hus;
synvilla
men hur gör jag
denna synförnimmelse utan motsvarighet
i verkligheten
 
högljudda grannar
höghus som grannar
ett bildäck kilar fast sig emot trottoaren
(inte som min katt, morrhåren i
sängen)
gruskornen flyger, landar i hans hår
somna
ha svårt att göra detta
gå på huvudkudden
trampa stampa akta så du inte
ramlar
 
trots asfaltsgraven
som hela världen
köket byrån skåpet
soffan vännen
skulle kunna tro
men inte alltid ens
frukost på sängen
 
vad är ingenting?
det är detta
 
FY FAN
- jag kliver över
över över över
tills jag ser mer av min än hans
hemlängtan
 
där kommer jag och kliver in genom dörren
för att tala om detta -
ett otroligt uppdrag
(ser ni
inte det
är vardag vardag)
och kliver över
 
fryser
stoppar vantarna i fickan
 
förhållandet mellan de två män
jag möter passande inpå varann
1. terapeuten (trappavsatsen)
och
2. min legitimerade samtalspartner (inomhus)
vad är sant
 
vad än är
jag har plocka upp den förste
(vill men inte är jag samvetsgrann) 
jag har bara plockat upp hans luft som
samtalsämne
 
 
släpps in genom dörren
här kommer ett par ögon
jag tänker
här kommer
massor av pengar
 
-
 
varsågod
 
hur mår du
 
bra
men
orättvishet
vad gör vi åt det
 
han lägger benen i kors
ett par gånger
 
(jag tänker att vi hör borde nyttja lite
exponeringsterapi
genom trapphuset porten
ställa oss och stirra på den där en stund)
 
vi rör oss i våra fåtöljer
hans ben knyter knutar med varandra
mina armar vill
men rör inte någon annan
 
vad gör vi åt det
 
han säger att
det är viktigt, detta
öppna, stänga munnen
det fortsätter vi med
så snart vi kan
 
-
 
jag stannar mellan hissen och dörren
plockar fram en näve utav mynt
ytterfacket skramlar
samlar dem i händerna
den väger,
tacksamhetsskulden
 
att ta från den egna
ge till den fattiga
 
när jag ser honom igen
har passerat redan
 
 
MELLANRUMMET
söker det och saknar det
för i ryggen har jag ingen uteliggare
ingen är hemlös
han som knackar mig på axlarna
sitter utanför (allt)
har ingenstans att ta
resa sig upp
 
(godheten)
 
här går jag
samvetsgrannt
är inte hennes skor
jag går och går och går
tills jag ser mer av min än hans
hemlängtan
 
här går jag och letar efter den
 
 

behandla dig väl

noen ganger du har lov til å kjøpe et menneske
men du har ltillåtelse å selge deg
hvis du betaler ham
 
stillhet, det er hans jobb
det er din rolle: å fortelle 
du sier og sier og sier
men horer ikke også han til den menneskelige karusellen
 
du sier å være -
 
en god kopi i å vaere god
det blir verre
du sier tungen i tårer fra huden ved nesen
på hver og hverannen
i hodet
i hodet
således, i hodet
du sier
så det er ting som skal gå sammen
vil gjøre bra
vil gjøre alt og vil
always do the right thing
 
i ett nytt kryss
bena hans
sier riktig
du kommer til å være hvem du er
var med deg
 
siden
sammenligner deg ved et barn
på linnégatan du vandrer langs
planeter, venn for noen
solsystemer, barnevogn og moren
 
det er sant att de spinner forbi
men ikke rundt deg
ikke heller du
ska eller kan
vite alt om de andre
galakser
 
dine tanker i lenestolen
være med meg
du burde fortelle den neste
hvorfor .................
 
førtifem
 
han har sett på klokken
slapp deg,
skuldrene
 
er nå er det vi
slutt
armene losner fra rommet
tilbake på folk
og du legger pengene på bordet
 
gjennom døren
han står ved siden og ikke
i veien
 
livet är lang
dette tok tid
 
se deg i en uke
 
 
-
 
 
få gånger får du lov att köpa en människa
men du har tillåtelse att sälja dig själv
om du betalar honom
 
stillhet, det är hans jobb
det är din roll, att berätta
du säger och säger och säger
men tillhör inte också han den mänskliga karusellen
 
du säger att vara -
ett gott exemplar på att vara bra
det blir värre
du säger tungan på tårar från huden vid näsan
på var och varannan
i huvudet
i huvudet
i huvudet alltså
 
du säger
så det är saker som ska samman
vill göra bra
vill göra allt och vill
always do the right thing
 
i ett nytt kryss
hans ben
säger ordentligt
 
du kommer att vara den du är
var med deg
 
sedan
liknar han dig vid ett barn
 
på linnégatan du går längs med
planeter, vänner till någon
planetsystem, barnvagn och mamman
 
det är riktigt att de snurrar förbi
inte runt dig
inte heller du
ska eller kan
veta allt om de andra
galaxerna
 
dina tankar i fåtöljen
vara med mig
du ska säga nästa
varför..............
 
fyrtiofem
han har sett på armbandsuret
släpper dig
axlarna
 
ert nu är vi
slut
armarna släpper från rummet
tillbaka till människorna
och du lägger pengarna på bordet
 
genom dörren
han står vid sidan av och inte
i vägen
 
livet är långt
detta tog tid
 
ses om en vecka
 
 
 
 
 

RSS 2.0